Oervrouw Magazine: Tantilly uitgelicht met interview Chantal

Dit mooie artikel stond in het geweldige magazijn 'Oervrouw', editie 2023.

Tantilly
~ Chantal en haar kleurrijke missie met Tantilly ~


Chantal heeft de missie om de wereld kleurrijker te maken, en ontwerpt en maakt prachtige fair fashion dameskleding in de maten S-5XL.

Ze is erg gedreven, enthousiast en maakt met haar bedrijf Tantilly te Deventer, het mogelijk om een brug te leggen tussen de modewereld en ontwikkelingswerk. Naast de prachtige winkel die ze heeft, en alle kleurrijke kleding die ontworpen wordt, heeft ze vele projecten om op haar manier bij te dragen aan een betere wereld.

Hoe ze van haar dromen realiteit droomde....

Hoe het begon..

Hoe het allemaal begon Ik ben geboren in Schiedam, in de lente van 1985, als dochter van een Nederlandse moeder en een Indonesische vader.

Als klein meisje was ik al gek op kleur en kleding, het liefst zo
kleurig mogelijk.

Mijn moeder naaide veel kleding, en mijn zusje en ik droegen op alle speciale dagen de handgemaakte kleding van mijn moeder, veelal kleurige creaties, en aangepast op elkaar. Ook mijn moeder is gek op kleur en prints, en zo kreeg ik vanaf jongs
af aan, altijd kleurige kleding aan en ontdekte ik het plezier in kleding en kleur.

Bij elke verschillende bui die ik had, zocht ik er een outfit bij.
Mijn moeder stond bekend als de ‘moeder met de gekleurde broeken aan’ op school, omdat ze elke dag weer een andere felle kleur en print broek aanhad.

 De ontdekkingsweg in kleur

Als tiener ging ik steeds meer experimenteren met mijn outfits en mijn droom was om een kledingontwerpster te worden.

Als bijbaantje werkte ik bij vele kledingwerkers, en het duurde dan ook niet lang, voordat ik als 17-jarige werd aangenomen aan de bekende modeacademie ‘Vogue” in Amsterdam.
Ik volgde alle cursussen die ik leuk vond en al snel ontdekte ik dat ik styling ook erg leuk vond!

Wat kon je geweldige dingen doen om kleding op een gave manier te combineren, zo kon je echt je eigen persoonlijkheid erin leggen en werd elke set die ik combineerde persoonlijk.

Ik leerde ontzettend veel in de komende vier jaar, en raakte enorm geïnspireerd
door het karakteristieke Amsterdam, waar ik vele uurtjes alleen doorbracht. Uren kon ik rondslenteren door de kleine steegjes, de prachtige grachten en vooral de kleine boetiekjes en kleine kunst- en foto studios bezoeken.
Ik hield van het persoonlijke aspect.

Ik kon het erg waarderen als mensen hun droom waarmaakten in de vorm van creaties en het tentoonstelden aan de wereld door middel van een studio of winkel. Ik leerde veel nieuwe dingen, bijv. fotografie, kunstgeschiedenis, maar ook dingen zoals patroontekenen, mode en interieur styling, en het werken als styliste en reportages maken.

Mijn droom destijds was om een styliste voor een tijdschrift te worden, vele kleurrijke creaties te maken en zo iedereen te inspireren voor meer kleur en creativiteit in hun kleding.

Na vier jaar, rondde ik met trots mijn opleiding af en was ik klaar voor mijn stylisten carrière.

Ik had diverse stages gehad en kwam er eigenlijk al snel achter dat niet iedereen in de modewereld zo vriendelijk was en goedbedoelde intenties had. Veel mensen in de modewereld behandelden stagiaires als hulpjes.

Ik kreeg alle nietszeggende taken te doen en ik ontmoette veel hooghartigheid, onvriendelijkheid en concurrentie.

Zelfs mijn beste modevriendin vertelde mij niet dat er een wedstrijd voor de laatstejaars cursisten was, waarmee je de felbegeerde prijs kon winnen waarvan ik droomde: om aangenomen te worden bij een bekend tijdschrift en daar styling te mogen verzorgen.

Zij won zelf de wedstrijd en ik bleef over met een vreemd gevoel…
Dat ik gek op kleding en mode was, was één ding.

Dat ik mensen blij wilde maken en alleen dingen wilde doen die daadwerkelijk goed voelden, werd een ander belangrijk ding. Ik veranderde mijn missie. Ik wilde graag persoonlijkheid belangrijk maken: het gevoel geven dat de ander er echt toe doet. Ik wilde mijn dromen waarmaken op een manier dat ik andere mensen er ook blij mee maak, niet het tegenovergestelde.

Én ik wilde heel graag bijdragen aan een mooiere wereld, op alle aspecten, ik wist alleen nog niet goed op 21-jarige leeftijd
hoe dat zich vorm ging geven. Ik wil mijn dromen waarmaken op een manier dat ik andere mensen er ook blij mee maak.

Én ik wil graag bijdragen aan een mooiere wereld.


Reislustigheid

Gek was ik op reizen, en dat ben ik nog steeds.

Misschien heeft het er mee te maken dat ik Indonesische roots heb en dat ik opgroeide in het multiculturele Zoetermeer.

Ik ben altijd ontzettend geïnteresseerd in cultuur, in gewoontes, in verschillende gerechten van verschillende landen.

Mijn vrienden kwamen al vanaf jonge leeftijd uit alle windstreken en ik vond het juist heel leuk om me in verschillende culturen te dompelen.

Mijn beste vriendinnen kwamen uit China, India en de Caribische gebieden. Wat vond ik het heerlijk om alle gerechten van hun moeders uit te proberen, om nieuwe gewoontes van een cultuur te leren kennen. Reizen deed ik nog niet heel veel, binnen Europa wel met mijn ouders, maar ik droomde van verre bestemmingen en exotische landen waar alles anders was dan in Nederland.

Waar ik me echt in een andere wereld kon dompelen.
Mijn allereerste reis was naar Turkije, met mijn stiefvader.

Ik vond het verschrikkelijk om in ons all-inclusief hotel te verblijven. Ik wilde juist de stad in, het authentieke eten proeven, de lokale mensen leren kennen :). Maar dat mocht nog niet zonder de begeleiding van mijn vader, als 18-jarige was ik nog te jong om alleen op stap te gaan en ik was veel te
avontuurlijk voor de uitjes met mijn vader ;).

Uiteindelijk toen ik 22 werd, begon het echte avontuur.

Ik reisde voor het eerst af naar Marokko, en een nieuwe wereld ging voor mij
open. Ik reisde alleen, omdat ik niet veel mensen in mijn omgeving had die mijn avontuurlijke manier van reizen interessant vonden. Ik wilde juist de lokale mensen ontmoeten, alle lokale traditionele gerechten proberen en nieuwe vrienden maken. Ik was open voor alles wat op mijn pad kwam. Al snel volgde Thailand, Indonesië en India... Ondanks de angst die ik voelde in het begin als meisje alleen in Marokko, was het voor mij het begin van een nieuw leven. Ik leerde zoveel!

Ik leerde mezelf kennen, openstaan voor nieuwe dingen en ontmoetingen,
mezelf beschermen en voor mezelf opkomen, me verwonderen en één van de belangrijkste dingen wat ik leerde was te vertrouwen.

Te vertrouwen in de tekens, in die stem vanbinnen die je de goede kant op wijst... Te vertrouwen in mijn eigen pad. Zolang ik maar dingen doe
die ik leuk vind en waar mijn hart sneller van gaat kloppen, ben ik op mijn authentieke pad...
Eén van de belangrijkste dingen die ik leerde, was te vertrouwen in mijn eigen pad.


Tantilly als heus kledingmerk


De eerste kledingcollectie van Tantilly was een feit.

Kleurrijke jurkjes van een warme stof,
in de maten S-2XL. Alle kledingstukken zaten losser op de heupen en op het buikgedeelte,
de jurkjes waren niet te kort en in de meeste jurkjes zat een mooie A-lijn om je figuur mooier te laten uitkomen.

Ze vlogen weg en al snel moest de winkel weer nieuwe aanvulling krijgen. Dat vroeg natuurlijk om nieuwe kleding, om alles een uniek karakter te geven. Nooit teveel van hetzelfde en kleine oplages van elke keer weer wisselende stoffen.

Al snel volgden de tops, broeken, rokjes, sjaals en vesten...
Een volledige collectie van Tantilly was een feit!
Er kwamen ook steeds meer verzoeken bij van klanten, die goede tips gaven wat ze nou net niet bij andere winkels en merken konden vinden.

Overal luisterde ik naar en zonodig paste ik modellen in de winkel op de naaimachine aan, of het model werd een seizoen later verbeterd om de pasvorm nog beter te maken.

Zo begon het dat de collectie van Tantilly steeds uitgebreider werd en ik steeds meer naar prachtige landen kon reizen om de kleding van Tantilly te ontwerpen, om uiteindelijk ook de prints te ontwerpen.
Fair fashion Ik werkte en werk nu alleen nog steeds met kleine ambachtsmensen, kleine familie-ateliers vaak, die hart voor hun werk hebben.

Voor mij is het belangrijk dat het goed voelt en dat ik een klik met de mensen heb.
De ateliers nemen lieve mensen aan, die ik ook vaak bij naam ken en die mij helpen om alle prachtige collecties te ontwerpen.
Ik bezoek een paar keer per jaar zelf alle mensen en zie dus precies dat alles op een eerlijke manier gebeurt.

Dat vind ik erg belangrijk. Absoluut geen kinderarbeid, normale werkdagen van max. 8 uur en een eerlijk salaris. Dat klinkt voor ons heel logisch, maar door de vele reizen kwam ik vaak hele andere omstandigheden tegen. En voor mij is dan de lol eraf.

Je kunt ergens anders in een winkel iets heel goedkoops kopen, maar als ik dan bedenk dat iemand daar voor een belachelijke prijs, in slechte en vaak niet veilige omstandigheden aan gewerkt heeft, dan word ik daar niet blij van.

Daarom vind ik zelf de transparantie zo belangrijk, om te laten zien wie de makers zijn.

Op mijn website staat zelfs een leuke blog van de makers, waarin ze zich voorstellen en laten zien welk artikel ze met trots maken voor
de klanten in Nederland.

De klanten konden dan weer reageren in de reacties hoe blij ze
waren en hoe erg ze het werk waarderen van de makers.

Zo krijg je een geweldige brug tussen de verschillende culturen en mensen.

Ik noem het zelf FAIR FASHION: eerlijke, betaalbare mode, die bijdraagt aan het welzijn van andere mensen door middel van een eerlijk salaris, betere omstandigheden en een transparantie tussen de klanten en de lieve mensen die het met zoveel liefde maken. Hoe leuk is dat?
Ook de kwaliteit staat bij Tantilly hoog in het vaandel.

 Zelf test ik alles qua stoffen, draagbaarheid, patronen van de kleding, maatvoering etc. etc. Het doel van Tantilly is om mensen blij te maken en om bij te dragen aan een mooiere wereld. Daar hoort de kwaliteit natuurlijk bij.

 Ik geniet er heel erg van en ben een heerlijk bezig bijtje. De hele dag kan ik opgaan in alle mooie werkzaamheden die horen bij de winkel.

Gemaakt met liefde, daar geloof ik in.

Dat voel je, in alles eigenlijk.
Een betere wereld begint bij jezelf Ik kwam op mijn reizen heel veel lieve, mooie mensen tegen.

Ook zag ik veel armoede, wat ik altijd moeilijk vond.

Nu heb ik voor mezelf de regel, dat als ik in het dorpje waar ik met de ateliers werk, dat ik ook gelijk de lokale bevolking probeer te helpen. Ook de lokale dieren krijgen altijd een projectje :)

Gewoon omdat ik daarvan geniet en omdat ik het kan.
Een gedeelte van de winst gaat sinds een paar jaar naar dit soort projecten. Twee zusjes in Bali waarvan Tantilly het schoolgeld betaalt, een boerderij met verwaarloosde ezels, schoenen voor kinderen in India.

Kilos bananen voor de straatkoeien in India, vaccinaties voor straathonden in Thailand of castraties voor honden in Bali. Het is maar net wat ik tegenkom wat mijn hart raakt. Toen ik in India was, werd ik uitgenodigd voor een
verjaardagsfeest in een tentenkamp. Ik had geen idee wat me te wachten stond en ik besloot erheen te gaan.

Een grote boombox verzorgde keiharde muziek en 50 kids sprongen in de rondte.

Toen ik de volgende dag terugkwam met wat speelgoed en tandenborstels, kwam ik erachter dat het een heel dorp was met honderden tenten waar hele gezinnen in woonden, en dat die 20 tandenborstels die ik bij me had in het niets vielen :). Omdat het me zo raakte, heb ik nu een project opgezet waarin we 50 tot 60 volledige voedselpakketten, voor één gezin per maand, weggeven aan 50 families daar. Daar word ik echt heel erg blij van en op die manier probeer ik op mijn manier bij te dragen aan een mooiere wereld.


De mensen zijn zo dankbaar en kunnen het zo goed gebruiken! Dat maakt dat ik liever simpel leef en veel weggeef aan mensen die het goed kunnen gebruiken, dan dat ik mezelf in luxe dompel.
Ik heb gelukkig nog veel meer dromen en mijn volgende droom is om in de armste
provincie in India, 500 meisjes naar school te kunnen laten gaan! Alles wordt betaald van de winst van Tantilly en veel klanten dragen het een warm hart toe.

'Ik koop een mooi kledingstuk, en doe gelijk mee aan ontwikkelingshulp', hoor ik regelmatig.

Hoe leuk is dat?
Ze kunnen de verhalen op social media volgen, en zo heb je echt het gevoel dat jij ook het verschil maakt!


Tantilly xxl

Tantilly is na 14 jaar uitgegroeid als een begrip voor de mensen uit de omgeving. De
collectie is niet alleen zeer divers, van kleding, woonaccessoires tot sieraden, ook is er sinds een aantal jaar een online winkel bijgekomen. Wat ik hier ook weer belangrijk vind?

Persoonlijke service en advies, zelfs al is het online.

Tantilly heeft op Facebook en Instagram een online klantenservice, waarmee we mensen persoonlijk advies geven en vragen beantwoorden. Ik stuur zelfs diverse foto's mee met het bericht, zodat je echt een ervaring hebt alsof je in de winkel staat om het zelf uit te kiezen. Niks is te gek en inmiddels
is de klantenservice steeds drukker. Welke maat heb ik? Welk model staat mij met mijn figuur nu juist goed? Welke kleuren vest staan mooi bij mijn wens jurkje?

Daarnaast kun je ook gewoon bestellen bij de website natuurlijk. De kleding is zelfs nu verkrijgbaar in de maten S-7XL, omdat er veel vraag is naar aparte kleding in een maatje meer. Nog steeds wordt er kleding in een atelier in Nederland gemaakt en daar passen we ook veel dingen direct aan.

Kosteloos je broek korter maken, de mouwen van je jurk korter maken, een
broek of rokje op maat laten maken, het kan allemaal :). Service met een glimlach! Ik denk dat dat in deze tijd extra belangrijk is.
Je hoeft je absoluut niet te hullen in grote zwarte gewaden als je wat voller bent. Het is juist extra leuk om je persoonlijkheid uit te drukken in een mooi gekleurd kledingstuk wat echt bij jou past!

En daar helpen we je graag bij, om uit te zoeken wat nou bij jou past en mooi staat!

Ook veelal bijzondere kleding maak ik, bijv. dubbelzijdige katoenen jurkjes, waarbij
je twee mooie kanten hebt van één jurkje. Heel functioneel en ook direct een stukje
duurzaam.

Of een Triple-G jurk, (vernoemd naar een vriend in India) die je naast jurk, ook
als vest op een broek kunt dragen en ook nog eens dubbelzijdig is!

Zo heeft Tantilly een grote collectie dubbelzijdige producten, zoals jurkjes, rokjes, sjaals, blouses en vesten.
Naast de dubbelzijdige collectie ook veel andere mooie collecties, zoals warme
winterstoffen (veel jurkjes zijn in de winter vaak te koud), een zijdemix collectie, veel
producten van verschillende stofsoorten, en natuurlijk vele accesoires, woondecoratie en nog veel meer.

Alles staat nog open en ik blijf luisteren wat mijn hart me ingeeft. Dan weet ik zeker dat dat mij op de goede weg zal brengen..
Omdat ik zo dankbaar ben als mensen iets bij me kopen, geef ik iedereen die wat koopt of bestelt een leuk, wisselend cadeau erbij. Iedereen wordt blij van een  cadeautje! Deze mooie items zijn gemaakt door veelal mensen in India, die ik van de straat plukte op mijn reizen.
Een groepje vrouwen zonder inkomsten, maakt nu de bloemenriemen die we iedereen cadeau geven.

De mooie boekjes van de reststofjes van de kleding, worden gemaakt door een lieve vader van drie kinderen, wiens ieniemienie winkeltje in India failliet ging in de corona tijd.

Nu maakt hij alweer drie jaar mooie cadeaus voor onze klanten en kan hij een goed inkomen genereren om voor zijn familie te zorgen.
Zo blijf ik nieuwe ideetjes ontwikkelen en kan elke ontmoeting in Azië een prachtige
nieuwe kans worden.

Ik blijf mijn hart volgen en daardoor weet ik dat ik altijd op het goede
pad blijf! Hoe mooi is het als ik de signalen blijf volgen en daardoor in vertrouwen kan leven?
Elke dag voel ik mij dankbaar voor wat ik heb, en wat Tantilly voor mij heeft mogelijk
gemaakt.


De toekomst

Hoe ik de toekomst zie?

Naast mijn winkel Tantilly, die steeds meer uitbreidt, heb ik ook
nieuwe dromen natuurlijk! Mijn nieuwe droom is om een stukje land in Thailand of in Bali te hebben en daar ook weer de brug te maken tussen de lokale bevolking en de westerse wereld.

Misschien een opvang voor honden, katten en buffalo's die slecht behandeld zijn?

Een gratis restaurant voor mensen die honger hebben? Een school projectje met vrijwilligers die graag de lokale kinderen willen lesgeven? Alles staat nog open en ik blijf luisteren wat mijn hart me ingeeft. Dan weet ik zeker dat dat mij op de goede weg zal brengen.

Liefs,
Chantal.